Wielrennen is een belangrijk maatschappelijk fenomeen dat in ons land op een grote publieke belangstelling kan rekenen. Wielerevenementen krijgen ruime aandacht in de media. De verslaggeving in de pers laat vele documentaire sporen na. Het beeldarchief van de openbare omroep is een rijke audiovisuele bron. Ook in krantenarchieven kreeg het wielrennen grote weerslag. Daarmee zijn we vrij goed gedocumenteerd -ook historisch- over onder meer de Ronde van Vlaanderen of de Tour de France –die dit jaar voor de 100ste keer wordt verreden.

Maar naar het papieren erfgoed van de direct betrokkenen is het ver zoeken. Persoonlijke archieven van coureurs worden zelden bewaard. Ook bij organisatoren en wielerploegen is archiefzorg niet de eerste bekommernis. Veel documenten en beeldmateriaal over trainingen, materiaal, wedstrijden, contacten, enzovoort gaan zo verloren. Nochtans kan men terecht bij erfgoedinstellingen zoals het Sportimonium of het Wielermuseum (WieMu Roeselare), die een belangrijke rol spelen inzake detectie, verzameling en borging van dit erfgoed. Daarnaast vindt veel materiaal een onderkomen in de rijke collecties van verzamelaars.

Archiefbank ging in het kader van zijn sportcampagne op zoek naar wielerarchief en presenteert in een webtentoonstelling een selectie aan archiefmateriaal met betrekking tot de koers.